Het Speelgoed Doktersetje

By
Speelgoed Doktersetje

Spelen met het Dokterskoffertje

Met een speelgoed dokterskoffertje spelen is voor kinderen altijd leuk.
Voorbeelden zijn voor de pop of een rollenspel met het broertje of zusje. Ook verkleedkleren mogen niet ontbreken, met kosteloze materialen als ijslollystokjes, doekjes en bakjes. Ook kan het in het klein worden nagespeeld, met bijvoorbeeld poppetjes.

Doktertje Spelen

Doktertje spelen komt na het vadertje en moedertje spelen. Meestal om zorgen of verzorgd worden in een andere vorm uit te proberen. Het naspelen van de werkelijkheid, het verwerken van ervaringen op eigen niveau, het inleven in een rol compleet met taalgebruik, emoties en samenspelen, hebben allemaal waarde voor zowel het eigen functioneren als het functioneren in de maatschappij. Peuters zijn vooral gericht op het gereedschap. Ze gebruiken als patiënt bij voorkeur een beer of pop. Bij kleuters het gereedschap. Bij kleuters kan het doktertje spelen uitgroeien tot een compleet toneelspel, met verkleedkleding en veel ernst. Wanneer er geen patiënten beschikbaar zijn, of het kind ervaringen en verwachtingen wil uiten, zijn poppetjes waarmee dokteren tandartspraktijken zijn na te spelen, een goed alternatief. Veel grote kleuters hebben zelf een voorkeur voor deze complete dokterskamers op miniatuurformaat, omdat ze op die manier bijna letterlijk alles in de hand hebben en zowel dokter als patiënt zijn.

Waarop letten?

De thermometer moet van formaat zijn dat niet in lichaamsopeningen past. Medische instrumenten moeten onbreekbaar zijn en zonder scherpe randen. Veel dokterssetjes zijn gevuld met onzinnige zaken., bijvoorbeeld een letterkaart is alleen interessant voor kinderen die letters kunnen herkennen. Ook bij een echte oogarts kijken kleuters naar een kaart met kindersymbolen. Wanneer op de verpakkingen kinderen staan afgebeeld, speelt de jongen vaak voor dokter, het meisje voor verpleegster of patient. Meisjes kunnen natuurlijk ook voor dokter spelen. Meisjes passen even goed een doktersjas en jongens een verpleger uniform. Een oud wit overhemd voorzien van een rood kruis past iedereen. Pleisters en verband horen er natuurlijk bij. Let op: Spelen is net echt, niet echt. Echte pijn en echte handelingen horen daar niet bij. Pas op met het geven van medicijnen, zelfs als het snoepjes zijn. De indruk mag niet ontstaan dat echte medicijnen om te snoepen zijn. Let ook op dat verkleedkleren ruim moeten zitten over de eigen kleding en goed afgewerkt en makkelijk wasbaar zijn.

Wij hebben een aantal leuke speelgoed dokterssetjes, waarmee je kinderen prachtige spellen kunnen spelen.